2. yüzyıldan kalma vergi kaçakçılığı davası: Bin 900 yıl sonra çözüldü!

Yahudiye çölünde bulunan eski bir papirüs, 1900 yıl sonra, Roma İmparatorluğu’ndan kalma önemli bir vergi dolandırıcılığı davasını gün yüzüne çıkardı.

Metin, 133 satırdan oluşuyor ve iki Yahudi adamın işlediği suçları konu alıyor. Sanıklardan birinin geçmişinde şiddet, isyan ve haydutluk olduğu belirtiliyor. Ayrıca, diğer suç ortağının sahte para ürettiği ifade ediliyor. Ancak papirüsün büyük bölümleri eksik veya parçalanmış durumda.

10 YILDAN FAZLA SÜREN ÇALIŞMALAR

Avusturya Bilimler Akademisi tarihçisi Dr. Anna Dolganov, metnin “çok hasarlı” olduğunu belirtti. Aynı zamanda, bu vergi kaçakçılığı olayının, İsa’nın yargılanmasından sonra kaydedilen en önemli Roma hukuk davası olduğu vurgulandı.

2014 yılında keşfedilen A4 boyutundaki kızıl kahverengi papirüs, İbrani Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından 2015 yılında incelenmeye başlandı. Bu araştırmalar on yıldan fazla bir süreyi kapsadı.

SUÇLULARIN YARGILANMASINDAKİ İLGİNÇ DETAYLAR

Söz konusu dava, Gedalya ve Saul adlı iki sanığın, köleleri sahte yollarla sattıkları ve serbest bıraktıkları bir olayla ilgilidir. Roma İmparatorluğu’nda sahte belge düzenlemek ve vergi kaçırmak, ciddi suçlar olarak kabul ediliyordu ve suçlulara ağır cezalar veriliyordu. Sanıkların, Roma hukuku ve yönetimi konusunda derin bir bilgiye sahip oldukları ve bunu kendi çıkarları için kullandıkları belirtiliyor.

İlgili dava, Yahudiye’deki büyük isyanlardan önce yaşandı. Araştırmacılar, bu dönemde Roma yetkililerinin özellikle dikkatli olduklarını, çünkü Mısır, Libya ve Kıbrıs’ta şiddetli Diaspora İsyanı ve ardından Bar Kokhba İsyanı yaşandığını belirtiyor. Bu isyanlar, Roma İmparatorluğu’nu ciddi şekilde etkiledi ve yüzbinlerce ölümle sonuçlandı.

Yargılama, Bar Kokhba isyanının patlak vermesiyle yarıda kesilmiş olabilir.

Related Posts

Avrupa ülkesinden yarım milyon kişiye çalışma vizesi

Düşen doğum oranları ve artan ölüm sayılarının yarattığı demografik baskıya dikkat çekem yetkililer Avrupa ülkesinde 500 bin kişiye iş vizesi verileceğini duyurdu.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.

Amerika’yı sallayan Müslüman sosyalist Mamdani Trump’ın boy hedefi oldu

Hint asıllı Müslüman siyasetçi Mamdani’nin Demokratların New York Belediye Başkanı adayı olması ABD siyasetini sarstı. Başkan Trump’ın “sınırdışı” etmekle tehdit ettiği Mamdani, Demokratları da böldü.

Lübnan Başbakanı Selam: ‘İsrail işgali sürdükçe kalıcı istikrar mümkün değil’

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, İsrail’in Lübnan topraklarının bir kısmındaki işgalini ve saldırılarını sürdürdüğü sürece ülkede kalıcı istikrarın sağlanamayacağını belirtti.