32’nci Adalet ve Demokrasi Haftasında hukukçular yargıda 22 yılı değerlendirdi: Bağımsız bir yargı falan yok artık, iktidar bu taahhütlerinden çoktan vazgeçti

Adalet ve Demokrasi Haftası: Yargıda 22 Yılın Değerlendirilmesi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölüm yılı dolayısıyla 32’nci düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, hukukçular tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Türkiye’de bağımsız bir yargı olmadığı belirtildi. Panelde hukukun durumu ve Türkiye’deki mevcut hukuk sistemi tartışıldı.

Panelde Konuşmacılar Kimler?

Panelde, Avukatlar Sendikası Başkanı Avukat Berkay Çelen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ulaş Karadağ, Laiklik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erkan konuştu.

Panelde konuşan Dr. Ulaş Karadağ, Türkiye’de yaşanan son olayların endişe verici olduğunu ve yeni bir hukuk sistemi oluşturulduğunu ifade etti. Karadağ’a göre, Türkiye’de artık maddi ilişkileri şekillendiren bir hukuk var ve bu durum anayasasızlaşma sürecinin tamamlandığını gösteriyor.

Yeni Anayasa Mı, Sosyopolitik Kurumlar mı?

Karadağ, AKP’nin niçin yeni anayasa yapmadığının düşünülmesi gerektiğini belirtti. Ona göre, daha önemli olan sosyopolitik kurumları ele geçirmek ve kontrol etmek. Karadağ’a göre, bu şekilde yeni bir maddi anayasa oluşturulabilir.

Laiklik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Doğan Erkan ise Türkiye’de bağımsız yargının olmadığını vurgulayarak, hükümetin taahhütlerinden vazgeçtiğini ifade etti. Olağanüstü halin kalıcılaştığını belirten Erkan, Türkiye’deki ceza hukukunun artık bir olağanüstü hal rejimi olduğunu savundu.

Artık Hukuka Dönüş Zamanı Mı?

Avukatlar Sendikası Başkanı Berkay Çelen ise Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını ve hukukun siyasi amaçlar için kullanıldığını belirtti. Çelen’e göre, Türkiye’de yaşananlar hukuksuzluk mu yoksa siyasi iktidarın hukuku dönüştürdüğü ve yeni bir rejimin temellerini attığı mı sorusunu sormamız gerekiyor.

Çelen’e göre, çözüm ise hukuka dönüş. Eğer hukuk yeniden işler hale gelirse, siyasi iktidarın yarattığı tahribat sınırlı olarak değerlendirilebilir. Böylece, Türkiye’de hukukun tekrar tesis edilmesi gerektiği ve mevcut durumun normalleştirilmesi gerektiği vurgulandı.


 

Related Posts

İspanyol denizci İsrail’i mahkemeye verdi: Savaş suçu

İspanyol gemi makineleri teknisyeni Sergio Toribio, İsrail’in uluslararası sularda Gazze’ye giden insanı yardım gemisi Madleen’e düzenlediği baskın nedeniyle İspanya Ulusal Mahkmesine “savaş suçu” şikayetinde bulundu.

Avrupa ülkesinden yarım milyon kişiye çalışma vizesi

Düşen doğum oranları ve artan ölüm sayılarının yarattığı demografik baskıya dikkat çekem yetkililer Avrupa ülkesinde 500 bin kişiye iş vizesi verileceğini duyurdu.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.

Amerika’yı sallayan Müslüman sosyalist Mamdani Trump’ın boy hedefi oldu

Hint asıllı Müslüman siyasetçi Mamdani’nin Demokratların New York Belediye Başkanı adayı olması ABD siyasetini sarstı. Başkan Trump’ın “sınırdışı” etmekle tehdit ettiği Mamdani, Demokratları da böldü.