Bilinmeyen numaralardan gelen aramalara dikkat! Tüm birikiminiz buhar olabilir…

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığına Dikkat!

Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor.

Günümüzde finansal dolandırıcılık yöntemleri giderek daha karmaşık bir hale gelirken, borç tahsilatı dolandırıcılığı da ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıklar, mağdurların mevcut finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullanıyor ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalışıyor.

Bir devlet kurumu ya da kurumsal bir şirket adına aradığını belirten dolandırıcılar, “Hakkınızda yasal işlem başlatıldı”, “Ödemenizi bugün yapmazsanız icra işlemi başlayacak” gibi tehditkar mesajlar veya aramalar gerçekleştiriyor.

İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmenin en önemli korunma yöntemi olduğu ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor.

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığı Nasıl Anlaşılır?

1. Yazılı bildirim talep edin. Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalıdır. Eğer bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, bunun bir dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir.

2. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Eğer talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi bunu yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Genellikle bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir.

3. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek bir tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı bir ifade kullanmak zorundadır. Taciz, tehdit veya makul olmayan saatlerde (örneğin sabah 8’den önce veya akşam 9’dan sonra) aramalar yapamaz. Bu tür davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biridir ve bu durumda derhal durumu bildirmek gerekir.

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığına Karşı 4 Korunma Yöntemi

1. Hiçbir borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş bir kredi veya vadesi geçmiş bir fatura bulunmuyorsa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu tür durumlarda, dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak ve tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol olarak öne çıkıyor.

2. Borç durumu doğrudan finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli bir borç tahsilat talebiyle karşılaşıldığında, iddianın doğruluğunu teyit etmek için bankalar veya kredi kartı şirketleriyle doğrudan iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlıyor.

3. Kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış bir borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda ilgili borç görünmüyorsa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge olarak yer alıyor.

4. Yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, bu tür dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor.

Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Google, “teknoloji iyidir” filmleri çekecek!

Arama devi, teknoloji ürünlerinin pozitif yönlerini öne çıkaracak film ve tv dizileri peşinde

Turkish Airlines Open’da geri sayım: Biletlere yoğun ilgi

Dünyanın en ünlü golfçülerini 8-11 Mayıs’ta Antalya Belek’teki Regnum Carya Golf Kulübü’nde buluşturacak Turkish Airlines Open Turnuvası’nın biletlerine golf tutkunları yoğun ilgi gösteriyor

Tuğlalar elektrik depoluyor! İnşaatta enerji devrimi

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Geleneksel kırmızı tuğlalar, enerji depolama kapasitesine sahip süper kapasitörlere dönüştürüldü. Bilim insanları, bu yenilikçi teknolojinin binaları hem enerji depolayan hem de üreten …

Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu

Bilecikli genç yetenek Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu.

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

Apple, ABD’ye rekor bir yatırım yapıyor!

Apple, önümüzdeki dört yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne toplam 500 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Tim Cook, bu duyuruyu ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. günü için düzenlenen etkinlikte …