MİLLİ Saraylar Başkanlığı’na bağlı İslam Medeniyetleri Müzesi (İMM), Ramazan ayı öncesinde yenilenen sergi düzeniyle ziyaretçilerini bekliyor. İslam Medeniyetleri Müzesi Müdürü Nezih Ertuğ, “2022 yılından bu yana kadar yaklaşık 1.5 milyondan fazla ziyaretçiyi müzemizde ağırladık. Bizim müzemizin tabii ki en önemli özelliklerinden bir tanesi Anadolu yakasında kutsal emanetlerin sergilendiği tek müze. Çamlıca Camisi’yle birlikte Anadolu Yakası’ndaki bu manevi havanın yaşandığı en önemli merkezlerden bir tanesi de bizim müzemiz” dedi.
Büyük Çamlıca Camii külliyesi içerisinde yer alan Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı İslam Medeniyetleri Müzesi (İMM), Ramazan ayı öncesinde yenilenen sergi düzeniyle ziyaretçilere açıldı. Müze’nin en çok merak edilen Mukaddes Emanetler bölümü yeni düzenlemeyle daha dikkat çekici hale getirildi. Hücre-i Saadet perdesi, Başmak-ı Şerif, Sakal-ı Şerif, Kâbe örtüleri ile Hacer’ül Esved ve Hırka-i Saadet mahfazaları gibi onlarca kıymetli eserin sergilendiği bölüm, müzenin ikinci katında görülebilecek. İslam Medeniyetleri Müzesi, açıldığı 8 Nisan 2022 tarihinden bu yana olduğu gibi Ramazan ayı boyunca yerli ziyaretçiler tarafından ücretsiz gezilebilecek. Yabancı vatandaşlar 250 lira, yabancılar öğrenci ise 80 lira karşılığında müzeyi ziyaret edebilecek. Müze, Pazartesi günü dışında her gün 11.00- 24.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. İslam Medeniyetleri Müzesi Müdürü Nezih Ertuğ, düzenlenen müzeyle ilgili bilgiler verdi.
“YAKLAŞIK 1.5 MİLYONDAN FAZLA ZİYARETÇİYİ MÜZEMİZDE AĞIRLADIK”
İslam Medeniyetleri Müzesi Müdürü Nezih Ertuğ, “Bizim müzemiz Çamlıca Camisi altında 2022 yılında ziyarete açıldı. 2022 yılından bu yana kadar yaklaşık 1.5 milyondan fazla ziyaretçiyi müzemizde ağırladık. Bizim müzemizin tabii ki en önemli özelliklerinden bir tanesi Anadolu yakasında kutsal emanetlerin sergilendiği tek müze. Çamlıca Camisi’yle Anadolu Yakası’ndaki bu manevi havanın yaşandığı en önemli merkezlerden bir tanesi de bizim müzemiz. İlk açıldığı zaman kutsal emanetler giriş katındaydı. Giriş katındaki yoğun ilgiden dolayı ziyaretçilerimizi daha rahat, daha konforlu ve daha manalı bir şekilde ziyaret yapabilmeleri için müzemizin üst katındaki geniş bir alana taşıdık. Bu alana taşırken tabii Topkapı Sarayından yeni eserler de koleksiyonumuza katıldı. Özellikle Sakal-ı Şerif peygamberimize ait Nal-i Şerif, Başmak-ı Şerifler koleksiyonumuzda ilgiliyle ziyaret ediliyor. Aynı zamanda aşağıdaki bölümde kalan hücreyi saadet perdesi yine aşağıda ziyaret edilebilir. Müzemiz giriş saatlerinde bir değişiklik oldu. Sabah 11.00’dan akşam 24.00’a kadar yerli ziyaretçilerimiz müzemizi ücretsiz olarak gezebilirler” dedi.
“ÖZELLİKLE ABIHAYAT KONSEPTİ MÜZEMİZDEKİ EN ÖNEMLİ ZİYARETGAHLARDAN BİR TANESİ”
Müze müdürü Ertuğ, “Aynı zamanda müzemizde dijital içeriklerden de bahsetmek istiyorum. Şimdi modern sergileme açısından baktığınız zaman dijital işler, artık dijital estilasyonlar, yapay zekayla birlikte müzecilikte bizim müzemiz bir adım önde bulunmaktadır. Özellikle abıhayat dediğimiz yani suyun dünyaya gelmesiyle birlikte dünyada oluşan değişikliklerin anlatıldığı, İslamiyet’in yayılışının kurgulandığı, Osmanlı’nın kuruluşunun kurgulandığı çeşitli estilasyonlar müzemizde bulunmaktadır. Aynı zamanda ilk mescit, Mescidi Nebi’nin bir hurma bahçesiyken şu anki durumuna nasıl geldiğini anlatan yine kapsamlı bir video maping çalışmamamız müzemizde bulunmaktadır. Müzemizin ziyaretçi portföyüne de değinmek istiyorum. Müzemize yerli, yabancı, çok fazla ziyaretçi kabul ediyoruz. Özellikle Ramazan-ı Şerif zamanında İstanbul dışından müzemize gelen ziyaretçilerimiz oluyor. Küçük ziyaretçilerimiz yani öğrenciler ve yaşı daha küçük olan ziyaretçilerimiz özellikle bu dijital işlere çok meraklılar. Onlara büyük ilgi gösteriyorlar. Özellikle abıhayat konsepti müzemizdeki en önemli ziyaretgahlardan bir tanesi. Müzemize ramazan boyunca ziyaretçilerimizi ağırlamaktan memnun olacağız” diye konuştu.