Uzmanı açıkladı: ‘Huzursuz bacak sendromu, Parkinson belirtisi olabilir’

Huzursuz Bacak Sendromu Parkinson Hastalığının Habercisi Olabilir

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Aylin Yaman, huzursuz bacak sendromunun Parkinson hastalığı başlamadan önceki dönemde, hastalığın ön belirtisi olarak görülebildiğini vurguladı. Doç. Dr. Yaman, “Bu sendrom sadece Parkinson’un ön habercisi olarak değil, aynı zamanda demir eksikliği, kronik böbrek yetmezliği ve yaygın sinir hasarına bağlı olarak da gelişebiliyor. Ancak özellikle Parkinson açısından risk taşıyan bireylerde bu belirtiye dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Genç Yaşlarda da Parkinson Görülebilir

Doç. Dr. Yaman, Parkinson’un beyinde dopamin salgılayan hücrelerin dejenerasyonu sonucu ortaya çıkan, hareket sistemi bozukluklarına yol açan kronik bir nörolojik hastalık olduğunu belirterek genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıktığını, genç yaşlarda da görülebileceğini ifade etti. Hastalığın genç yaşlarda da görülme olasılığı olduğunu belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, “Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde genç yaş Parkinson’u da görülebiliyor. Bu yüzden genç yaşta huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerde de ileri tetkikler önerilebilir. Hastalık çeşitli ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor” dedi.

Gece Uykusuzluğu İlk Sinyal Olabilir

Yaman, huzursuz bacak sendromunun geceleri uykuya dalma güçlüğüne neden olduğuna dikkat çekerek, “Bu belirtilerle birlikte koku alma duyusunda azalma, depresyon, kabızlık ve kas, eklem ağrıları da Parkinson’un erken bulguları arasında yer alıyor. Hastalığın klasik belirtileri olan titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertleşme, denge kaybı ve yürüyüş bozuklukları genellikle ilerleyen dönemlerde ortaya çıkıyor. Ancak prodromal dönemdeki bu tür uyarıcı işaretler, hastalığın erken tanısı için büyük önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

Erken Teşhis Hayat Kalitesini Yükseltiyor

Parkinson hastalığının oluşumunda çevresel faktörlerin de etkili olabileceğini belirten Doç. Dr. Yaman, sporcuların kafa travmalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkolden uzak durmanın önemli olduğunu vurguladı. Erken teşhisin tedavi sürecinde büyük avantaj sağladığını belirten Doç. Dr. Aylin Yaman, “Hareketlerde yavaşlama, titreme ve yürürken dengesizlik gibi belirtiler yaşlı bireylerde mutlaka ciddiye alınmalı. Bu belirtilerle karşılaşıldığında zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve yaşam kalitesini artırır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.