Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Gümrük Politikaları Alman Otomotiv Sektörünü Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın belirsiz gümrük politikaları, Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerini olumsuz etkiliyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir ankete göre, Alman otomotiv sektörünün iş ortamı endeksi nisanda eksi 30,7 puana gerileyerek negatif yönde ilerledi.

Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi eksi 36,4’e düşerken, gelecek aylara ilişkin iş beklentisi de negatif yönde değişti. Ankete göre, ABD gümrük tarifeleri nedeniyle şirketlerin ihracat beklentileri zayıflarken, işten çıkarmalar da devam ediyor.

Alman şirketler, AB dışındaki rekabetçi konumlarını daha da kötüleştiğini belirtirken, özellikle nisanda işten çıkarmaların yavaş hızda da olsa devam ettiği görülüyor. Ifo’ya göre, Alman otomotiv sektörü nisanda Avrupa Birliği dışından gelen rekabet karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor.

Almanya’da otomotiv sektörü, toplam katma değerin yüzde 5’ini oluştururken, istihdamın yüzde 3’ünü sağlıyor. Ancak elektrikli araçlara geçişin maliyetleriyle mücadele ederken, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep karşısında rekabet gücünü korumak için çaba sarfediyor.

Alman Ekonomisi Büyüme Sorunuyla Karşı Karşıya

Almanya’da tarife savaşları ve Trump’ın politikaları nedeniyle küresel ticarette endişeler artarken, Alman ekonomisi son yıllarda büyüme sorunu yaşıyor. Üretimdeki kalıcı zayıflık ve imalat sektörüne bağımlılık nedeniyle kırılganlığını koruyan Alman ekonomisi, Trump’ın gümrük vergisi politikalarından etkileniyor.

Almanya ekonomisi, son yıllarda art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle büyüme beklentileri düşürülen Alman ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında da daralmıştı.

Alman ekonomisi, bu yıl Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyemezse, üst üste üçüncü yıl büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların desteğiyle ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek resesyondan kaçınmıştı.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Avrupalılar ABD ürünü almıyor

ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşları, Avrupa’da Amerikan ürünlerine karşı ciddi bir tüketici tepkisine yol açtı.

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir