Çalışmadan emekli olmanın yolu var

İsteğe Bağlı Sigortalılık Sistemi: Çalışmadan Emekli Olmak Mümkün!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sunmuş olduğu ”isteğe bağlı sigortalılık” sistemi, çalışmadan prim ödeyerek emekli olmak için bir kapı açıyor. SGK tarafından sunulan bu sistem, özellikle aktif olarak sigortalı çalışmayan ama emeklilik hakkı elde etmek isteyen kişiler için değerli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için aranan şartlar:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • SSK veya Bağ-Kur kapsamında aktif çalışmıyor olmak
  • Sigortalı çalışılsa dahi, ayda 30 günden az çalışıyor olmak
  • Malullük veya yaşlılık aylığı almıyor olmak

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bu koşulları sağlayan bireyler iki yoldan biriyle başvuru yapabiliyor:

  • e-Devlet üzerinden online başvuru: İlk kez başvuru yapacaklar için en hızlı ve kolay yöntem.
  • SGK müdürlükleri aracılığıyla: “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” doldurularak ikamet edilen yerdeki SGK merkezine şahsen başvuru yapılabiliyor.

KAÇ GÜN PRİM ÖDEMEK GEREKİYOR?

İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmek için SGK tarafından belirlenen prim günü sınırı 9 bin gün. Bu, 4B (Bağ-Kur) kapsamındaki bireyler için geçerli olup yaklaşık 25 yıllık düzenli prim ödemesini ifade ediyor.

AYLIK PRİM TUTARI NE KADAR?

Ödenecek prim tutarı, sigortalının beyan ettiği gelire göre değişiyor. Prim oranı, belirlenen kazancın yüzde 32’si olarak hesaplanıyor. 2025 yılı için belirlenen asgari ve azami aylık prim tutarları ise şöyle:

  • En düşük aylık prim: 8.321,76 TL
  • En yüksek aylık prim: 62.413 TL

Daha düşük prim ödeyenler daha düşük, yüksek prim ödeyenler ise daha yüksek emekli maaşı alabiliyor. Bu durum, gelecekteki emeklilik gelirini doğrudan etkiliyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLUNUR?

İsteğe bağlı sigortalılık sistemi Bağ-Kur kapsamında değerlendirildiği için bu sistemde emekli olma yaşı 60 olarak belirlenmiş durumda. Gerekli prim gününü tamamlayan bireyler, bu yaştan itibaren emekli aylığı almaya hak kazanabiliyor.

EMEKLİLİK İÇİN ALTERNATİF BİR YOL

SGK tarafından sunulan ”İsteğe bağlı sigortalılık” aktif bir çalışma hayatı olmayan ama emekli olmayı hedefleyen kişiler için önemli bir fırsat sunuyor. Sistemden yararlanmabilmek için gerekli şartları sağlamak ve uzun vadeli bir prim planlaması yapmak gerekiyor. Düzenli prim ödeyen bireyler, herhangi bir işte çalışmadan da emeklilik hakkını elde edebiliyor.

Related Posts

İzmir’e kruvaziyerle binlerce turist geldi

Yunanistan’dan gelen 2 bin 742 yolculu “Costa Fascinosa” ile 1798 yolculu “Marella Discovery 2” adlı kruvaziyerler, sabah İzmir Limanı’na demirledi. Gemilerdeki çoğunluğu İngiliz, İtalyan ve İspanyol turistler, kent merkezindeki turistik alanların …

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

TÜİK açıkladı: Sanayi üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2025 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı …

Cem Boyner: Bu ülkede akşamüzeri ya da yarın ile ilgili hiçbir şeyi kestiremezsiniz

Yüksek kur, faiz ve kira yükü altında ezilen perakende sektörü için “artık kestirilemez bir ülkedeyiz” diyen Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, bu dört büyük giderin tamamen kontrolleri dışında olduğunu vurgulayarak, perakendecinin tek çıkış yolunun müşteri olduğunu söyledi.

İstanbul kira fiyatları raporu: Fiyatların en yüksek ve düşük olduğu ilçeler

İstanbul’da 23 nisan 2025 tarihinde yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gayrimenkul piyasası hareketlenmeye başladı ve gözler konut piyasasına çevrildi. Yeni açıklanan kira verileri, hem ilçe ilçe farklılıkları hem de deprem riskinin fiyatlara etkisiyle dikkatleri üzerine çekti.

Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Meclis gündeminde bulunan “torba tekliften” yurtdışındaki sözleşmeli din görevlilerine yüzde 25 zam çıktı. Toplam 479 din görevlisinin maaşlarına yüzde 25 zam yapılıyor. Bu artışın yıllık toplam maliyet farkı 216.4 milyon lira olarak hesaplandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir