Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Altında neler oluyor? Yatırımcılar tedirgin

Altın fiyatları, bugün açıklanacak kritik ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi öncesinde sert düşüş yaşadı. Spot altının ons fiyatı %0,8 oranında gerileyerek 3.153 dolar seviyesine indi. Bu düşüşle birlikte ons altın, 10 Nisan’dan bu yana en düşük …

Nisan yağışı yetmedi hububat verimi azalacak

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) sahadan birebir gözlem ve verilerle oluşturduğu fenolojik değerlendirmesinin nisan analizi yayınlandı.

SGK’da neler oluyor? Siteye girenler şok oldu!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SKG) internet sayfasına erişilemiyor. Kullanıcılar SKG Web adresine girdiklerinde karşılarına şu uyarı çıktı: “Şu anda bakımdayız Web sitemizi daha iyi bir deneyim için güncelliyoruz.Lütfen daha sonra tekrar ziyaret edin …

İstanbul’da kira fiyatları düşüşe geçti: Bazı ilçelere talep sıfırlandı

İstanbul’da geçtiğimiz ay meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem şehri sarsarken bazı ilçelerdeki kira fiyatlarını da etkiledi. Bazı bölgelerde fiyatlar zirve yaparken, bazı bölgelerde dibe çekildi. Özellikle iki bölgeye talep sıfırlandı. İşte İstanbul’da kira fiyatlarında son durum…

Emeklileri promosyon heyecanı sardı! En yüksek promosyonu hangi bankalar veriyor?

2025 yılı itibarıyla emekli maaşlarını bankalar aracılığıyla alan vatandaşlar için promosyon tutarları önemli ölçüde arttı. Bazı bankalar, ek avantajlarla birlikte toplamda 27.000 TL’ye kadar promosyon ödemesi sunuyor. Bu tutarlar, bankaların sunduğu …

Trump ve Suudi Veliaht Prensi 142 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı: Sanırım birbirimizi seviyoruz

İmzalanan ortaklık anlaşması enerji, madencilik ve savunma alanlarına ilişkin anlaşmaları kapsıyor. Savunma alanında ise Beyaz Saray, Riyad’a Amerikan şirketlerinden son teknoloji ekipman ve hizmetler sağlayan yaklaşık 142 milyar dolar değerinde bir …