YKS ve LGS’den önce mutlaka okuyun! Sınav stresi ile nasıl başa çıkılır? Uzmandan 3 aşamalı rehber

Üniversitenin Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, sınav kaygısının sadece psikolojik bir durum olmadığını, aynı zamanda akademik performansı doğrudan etkileyen ciddi bir konu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Beyazyürek, “Sınav kaygısı, bilgi ve becerinin sınav sırasında etkili bir şekilde kullanılmasını engelleyebilir. Bu yüzden kaygıyı tanımak, anlamak ve yönetmek son derece önemlidir” dedi ve sınav kaygısı ile ilgili öğrencilere ve ailelere tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Beyazyürek, kaygının bedensel, duygusal ve zihinsel olarak yoğun bir uyarılma hâli olduğunu belirtirken, sınav kaygısının sınav sürecinde bu uyarılmanın yoğun şekilde hissedilmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Kaygı kimi zaman sınava hazırlanmayı teşvik ederken, aşırı hale geldiğinde olumsuz sonuçlara neden olabileceğini ifade etti.

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkmanın Yolları

Prof. Dr. Beyazyürek, sınav kaygısının üstesinden gelmede bireysel tutumların yanı sıra çevresel faktörlerin de etkili olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Öncelikle olumsuz düşünceleri belirleyip değiştirmek önemli. Sınav, hayatın tek belirleyicisi değil. Gerçekçi hedefler belirlemek, zamanı verimli kullanmak, planlı çalışmak, olumlu düşünme alışkanlığı edinmek ve gevşeme teknikleri uygulamak kaygıyı yönetmede yardımcı olur. Ayrıca düzenli uyku, dengeli beslenme ve keyif veren aktivitelere zaman ayırmak da kaygı seviyesini düşürebilir.”

Ailelere Tavsiyeler

Prof. Dr. Beyazyürek, ailelerin çocuklarına destekleyici bir tutum benimsemeleri gerektiğini ve olumsuz beklentilerden kaçınmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, ailelerin çocuklarının kaygıyla başa çıkması için destek vermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Beyazyürek, sınav kaygısını 3 aşamada yönetmenin yollarını şu şekilde anlattı:

  • Sınav öncesi;
    • Çalışmayı son ana bırakmamak
    • Konuları önceliklendirmek
    • Bilgi tekrarları yapmak
    • Yazarak çalışmak
    • Dengeli beslenmek
    • Olumlu bakış açısı geliştirmek
    • Gerçekçi hedefler belirlemek
    • Sınav yapılacak yeri önceden görmek
  • Sınav anı;
    • Nefes egzersizleri yapmak
    • Soruları dikkatlice okumak
    • Zaman daraldığında emin olunan sorulara odaklanmak
    • Gerginliği azaltacak düşünce kalıplarını kullanmak
  • Sınav sonrası;

“Yeterince çalıştım, elimden geleni yaptım. Sonuç ne olursa olsun hayat devam ediyor ve geleceğim için hazır hissediyorum” gibi pozitif düşünceler, öğrencilerin özgüvenini korumalarına yardımcı olabilir” diyen Prof. Dr. Beyazyürek, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çocukların başarısız olduklarında bile sevileceklerini bilmeleri gerektiğini unutmamalıyız. Sınavın hayatın merkezinde olmaması hem ruh sağlığı hem de akademik başarı açısından önemlidir.”

Related Posts

Google duyurdu: Sezen Aksu’dan yapay zekâlı klip

Google duyurdu: Sezen Aksu’dan yapay zekâlı klip

YKS eğitim bilgisi güncelleme ne zaman yapılacak? YKS eğitim bilgisi seçme/onaylama nasıl yapılır? ÖSYM duyurdu!

YKS eğitim bilgileri güncelleme ekranı adaylar tarafından kontrol ediliyor. 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde üç oturumda gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası adayların eğitim bilgileri için ÖSYM’den duyuru geldi. YKS sınavına bu yıl da milyonlarca aday katılım sağladı. ÖSYM adaylara YKS eğitim bilgileri güncelleme tarihi hakkında yeni bir duyuru yayınladı. Adayların değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek belirli tarihlere kadar onaylamaları gerekiyor. Peki YKS eğitim bilgisi güncelleme ne zaman yapılacak? YKS 2025 eğitim bilgisi seçme/onaylama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

SON DEPREMLER: 23 Haziran Kandilli Rasathanesi son dakika deprem haberleri

Son dakika deprem haberleri yakından takip ediliyor. Son depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve çevresinde günün ilk saatleri itibariyle sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Konu ile ilgili son gelişme de Kahramanmaraş bölgesinden geldi. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi..

ALES ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav ve sonuç açıklama tarihi bilgisi

ALES sınav tarihi 2025, ÖSYM takvimi ile belli oldu. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan ALES/2 sınav tarihi yaklaşırken, adaylar da ALES hangi tarihte? sorusuna yanıt arıyor. 2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvuruları sona erdi. Şimdi ise ALES/2 sınav tarihi araştırmaları hız kazandı. Adaylar sınav yerlerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresi ile alacaklar. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. ALES/2 sınavı ne zaman? İşte ALES 2 sınav tarihi bilgisi

Kısadan Anlat Kısa Film yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Kısadan Anlat Kısa Film yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

Uzmanlar LGS sorularını değerlendirdi… ‘Geçmiş yıllara göre zor bir sınav’

 Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından  uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 15 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen ve sınavda ter döken adayların sınav sorunda yorumları farklılık gösteriyordu. Kimi soruları zor kimi kolay bulduğunu söyledi. Bazıları uzun paragraflardan şikayet ederken bazıları sınavının kolay geçtiğini ve iyi bir puan almayı umduğunu anlattı. Eğitim uzmanları ise testleri ders ders  değerlendirdi. Türkçe “LGS tarihinin en zor testi” olarak nitelendirildi. Uzmanların yorumlarına göre adayları matematik, İngilizce ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları da zorladı. Diğer yandan bu seneki LGS sınavı “kazanımları tam, çeldiricisi kuvvetli, geçmiş yıllara göre de zor bir sınav” olarak yorumlandı.