İklim gizemini anlamak için milyonlarca yıllık buzulu eritecekler

Antarktika’dan Elde Edilen Çekirdeklerle Geçmişe Yolculuk

Bir grup İngiliz araştırmacı, Dünya’nın iklim tarihini 1,5 milyon yıl öncesine kadar olan bölümüne ışık tutmayı hedefleyen iddialı bir çalışmaya imza atıyor. Ekip, Dünya’nın en eski buzlarından bazılarını eriterek, içlerinde saklı bilgilere ulaşmayı planlıyor.

İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bilim insanları, Cambridge’deki laboratuvarlarında geçen yedi hafta boyunca 1,5 milyon yıllık Antarktika buz çekirdeklerini kademeli olarak eriterek, toz, volkanik kül ve hatta tek hücreli algler gibi malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu materyaller, Dünya’nın eski iklimi hakkında önemli ipuçları taşıyor ve sera gazlarının geçmişteki etkileri hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Bilim insanları, insan kaynaklı emisyonların gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyebileceğini anlamak amacıyla da bu çalışmayı yürütüyor. Ancak ana gizem, 800.000 ila 1,2 milyon yıl önce meydana gelen ani buzul değişimleri. Bu değişimlere neden olan detayların buzul çekirdeklerinde saklı olabileceği düşünülüyor ve bu gizemli döneme “Orta Pleistosen Geçişi” adı veriliyor.

Buzul Çağlarına Yolculuk

2004 yılında yapılan Antarktika buz çekirdeği analizi, son 800.000 yılda Dünya’nın iklimi ile atmosfer gazları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermişti. Gezegen, 100.000 yıllık döngülerle sıcak ve soğuk dönemler yaşamıştı.

Yeni çalışma, daha detaylı ve kesin analizler yapılmasına olanak sağlayacak veriler sunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.

Related Posts

İkinci el otomobil satıcıları bayram etti

Sıfır otomobil fiyatları hızla yükselirken, ikinci el araç piyasasında şaşırtıcı bir hareketlilik yaşanıyor. Bayram tatilleriyle birleşen ekonomik belirsizlik, alıcıları doğrudan ikinci el piyasasına yönlendirdi. Artan talep, satıcıların yüzünü güldürürken, satış rakamları da son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Japonlar üretime başladı: 2 nanometre, teknolojide dengeleri değiştirecek

Japonya, yarı iletken teknolojisinde çığır açacak bir sürece adım attı. Ülkenin önde gelen çip üreticilerinden Rapidus, 2 nanometre üretim sürecine yönelik test üretimini resmen başlattı.

Buzullar eridikçe tehlike artıyor! Patlamaya hazır bekliyorlar

İklim krizi nedeniyle eriyen buzullar ve buz tabakalarının, dünyada bir dizi patlayıcı volkanik patlamayı tetikleyebileceği uyarısı yapıldı. Yeni bir araştırmaya göre buz kaybı, yer altındaki magma odaları üzerindeki baskının azalmasına neden olarak patlamaların daha olası hale gelmesine yol açıyor.

Vanilya artık tarihe karışma aşamasına geldi

İklim değişikliği, vanilya bitkileri ile onları tozlaştıran arıların yollarını ayırabilir. Bazı vanilya türleri yeni tozlaştırıcılar bulma şansına sahip olsa da, bazı türler bu şansa sahip olmayabilir.

Çip devi, otomotiv departmanını sessiz sedasız kapattı! Peki 50 milyon araca ne olacak?

Dev teknoloji şirketi, milyonlarca aracı ilgilendiren hayati bir kararı sessizce aldı. Peki bu sessizliğin ardında ne var?

Microsoft’un mavi ekran tarih oluyor: Yerine seçilen renk hayret uyandırdı

Microsoft, neredeyse kırk yıldır bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıkan Mavi Ölüm Ekranı’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Şirketin bir sonraki Windows 11 güncellemesiyle birlikte bu ikonik hata ekranı, artık daha modern ve sade bir siyah tasarımla …