Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Tekirdağ’da okullara deprem tatili

Marmara Denizi açıklarındaki 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Tekirdağ’da okullar 1 gün süreyle tatil edildi.

Devlet Bahçeli’den deprem mesajı: İstanbul’un son yılları heba ve israf edilmiştir

MHP Lideri Devlet Bahçeli bugün İstanbul’da yaşanan depreme ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Geçmiş olsun dileklerini ileten Bahçeli, “Maalesef İstanbul’un son yılları heba ve israf edilmiştir. Artık İstanbul’un bir numaralı gündemi deprem olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Trump’tan Zelenski’ye Kırım tepkisi: “Sürece zarar veriyor”

ABD Başkanı Trump, Ukrayna lideri Zelenski’nin “Ukrayna, Kırım’ın işgalini yasal olarak tanımayacaktır” açıklamasının “son derece zararlı” olduğunu savundu.

Bakan Tunç-DEM Parti heyeti görüşmesi yarın

DEM Parti İmralı heyeti yarın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir görüşme gerçekleştirecek.

“Normal doğum” pankartına kadın basketçilerden tokat gibi yanıt

Geçtiğimiz günlerde yeşil sahalarda futbolcu erkeklerin taşıdığı “normal doğum” pankartı tepki çekmişti. Sivasspor-Fenerbahçe maçında Sivassporlu sporcular sahaya çıkarken Sağlık Bakanlığı imzalı “Doğal olan, normal doğum” yazılı pankart ile sahaya …

Milletvekili Bozgeyik’ten 23 Nisan mesajı

AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105’inci yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yayımladığı mesajla kutladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir