Esad rejimi suç kanıtlarını yok etti: “Belgeler yakıldı, diskler parçalandı”

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye’deki suçları araştıran Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Suriye Mekanizması (IIIM) Başkanı Robert Petit, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında yaşanan olaylar ve hesap verme süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki geçici hükümetin, Esad döneminde işlenen suçlarla ilgili kanıtların korunması gerektiğinin farkında olduğu belirtildi.

Petit, tüm sivil toplum aktörlerinin hesap verilmesini istediğini ve rejim ile müttefiklerinin işlediği suçlara ilişkin hesap vermesini umduklarını söyleyerek, “Uluslararası toplum, Suriye’nin geleceği için ‘geçiş dönemi adaleti’ kavramına değindi. Dolayısıyla hesap verme, bu sürecin büyük bir parçasıdır.” dedi.

Petit, Esad rejimi dönemindeki suçların kanıtlarına erişemediklerini ve geçici hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.

“Geçici hükümet yetkililerinden Suriye’ye gelerek çalışmamıza izin vermelerini bekliyoruz. Onlarla iletişim halindeyiz. İzin aldığımızda, hızlı bir şekilde konuşlanacağız ve geçiş dönemi adaletine yardımcı olmak için Suriye’de uzun vadeli bir varlık oluşturmayı umuyoruz.” diye ekledi.

Petit, belgelerin yok edildiğine dair ifadelerin vurgulandığını belirterek, geçici hükümet yetkililerinin delilleri saklamanın önemini bildiğini ve yeni yönetimin delilleri geri getirmelerini isteyen bir karar aldığını açıkladı.

“Rejim düşmeden ve aktörler kaçmadan önce birçok kanıtın yok edildiği belirtildi. Yakılmış belgelerin parçalarının ve parçalanmış sabit disklerin gördük. Delillerin bir kısmı yok edilmeye çalışıldı ama hala çok sayıda delil bulunuyor. Geçici hükümet yetkilileri, bu delilleri korumak için çaba göstermeli.” ifadelerini kullandı.

Petit, bu kanıtların rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili kullanılmasını umduğunu belirterek, en güçlü delilleri seçerek yargı sürecine taşımanın önemine vurgu yaptı.

Related Posts

İspanyol denizci İsrail’i mahkemeye verdi: Savaş suçu

İspanyol gemi makineleri teknisyeni Sergio Toribio, İsrail’in uluslararası sularda Gazze’ye giden insanı yardım gemisi Madleen’e düzenlediği baskın nedeniyle İspanya Ulusal Mahkmesine “savaş suçu” şikayetinde bulundu.

Avrupa ülkesinden yarım milyon kişiye çalışma vizesi

Düşen doğum oranları ve artan ölüm sayılarının yarattığı demografik baskıya dikkat çekem yetkililer Avrupa ülkesinde 500 bin kişiye iş vizesi verileceğini duyurdu.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.

Amerika’yı sallayan Müslüman sosyalist Mamdani Trump’ın boy hedefi oldu

Hint asıllı Müslüman siyasetçi Mamdani’nin Demokratların New York Belediye Başkanı adayı olması ABD siyasetini sarstı. Başkan Trump’ın “sınırdışı” etmekle tehdit ettiği Mamdani, Demokratları da böldü.