Şubat 5, 2025

Tamamen Fransız: Haberler, Kültür ve Yaşam Rehberi

Tamamen Fransız: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle güncel yaşamın nabzını tutun!

Her gün vitamin almak doğru mu?

Gelişigüzel vitamin ve mineral takviyesi kullanıyorsanız dikkat! Prof. Dr. Aydın, ‘’Bu desteklerin yanlış kullanımı vücutta ciddi hasarlara yol açabilir’’ dedi.

Vitamin-mineral destekleri günümüzde çok fazla kullanılıyor. Üstelik genellikle doktora danışılmadan alınıyor. Bunun sakıncalarına değinen Farmasötik Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, ‘’Takviye almadan önce iki kere düşünün. Çünkü bilinçsiz kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler’’ dedi ve şu bilgileri paylaştı:

Farmasötik Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Aydın

Kendiniz karar vermeyin

Takviyelerin bir sağlık profesyonelinin, hekimin veya eczacının önerisiyle kullanılmaları lazım. Çünkü, bu destek dediğimiz vitamin ve minerallerin hepsi günlük beslenme rutinimizde aldığımız gıdalar içerisinde bulunur. Eğer kişi normal, dengeli beslenen biriyse vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duymaz. Özetle takviye tüketimine kişinin kendisinin karar vermemesi gerekir. Ancak kişide ciddi bir ani, kronik bir hastalık varsa veya ileri yaşta olup yeteri kadar beslenemiyorsa ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu durumda bir hekime danışılması gerekir. Vitaminlerin başlangıç ve bitiş süresinin hekimle belirlenmesi durumunda, dozları güvenli bir şekilde alınabilir.

ÖNCE TEST YAPTIRIN

Çeşitli test metotlarıyla kandaki veya vücuttaki vitamin ve mineral değerleri kolaylıkla ölçülebilir. Vitamin ve mineral eksikliğinin teşhisini koyabilecek test metotları vardır.

Örneğin; magnezyum desteğine ihtiyaç duyan biri kişi kanındaki magnezyum düzeyini ölçtürebilir. Genellikle desteklerin içerisinde bu vitamin ve mineraller yoğun şekilde bulunur ama eğer belli bir süre için kullanmasının başlangıcı ve sonu belliyse, sağlık profesyoneli tarafından önerilmişse o zaman o dozlar güvenli şekilde alınabilir.

Vücuttaki bir hastalığın fark edilmesini engelleyebilir

Bilinçsizce tüketilen takviyeler, kişinin vücudunda bulunan başka ciddi bir hastalığın fark edilmesini engelleyebilir. Bunun yanı sıra vücuttaki diğer vitamin ve minerallerle ters etki yapabilir. Normalde bir kişinin kendisini iyi hissetmediği durumlar aslında vücudun alarmıdır, bir sinyalidir. O nedenle kişilere, iyi hissetmedikleri ya da bir desteğe ihtiyaç duydukları anda mutlaka bir sağlık merkezine gitmelerini öneriyorum. Bu takviyelerin, gerekli kan testleri yapıldıktan sonra alınması çok önemli. Çünkü bunun dışında alınan takviyeler, olan bir hastalığın görülmesini de engelleyebilir.

Uzun vadedeki etkileri bilinmiyor

Takviye gıdalar etkilerini hemen göstermez ve bu nedenle etkini görebilmek için kişiler uzun süre kullanabilir ancak uzun vadede bilinçsiz tüketim iyi sonuçlar doğurmayabilir.

Uzun süre kullandıktan sonra ne çıkacağını bilmiyoruz ve yıllar sonra vücutta meydana gelen olumsuzlukların da ondan kaynaklanmadığını kimse söyleyemez fakat kaynaklandığını da kimse söyleyemez. Bu nedenle başlangıç ve bitiş belirlenerek alınması çok önemli. Bunu ayarlamak sağlık profesyoneli olmadan çok kolay değil.

Fazla E vitamini felce D vitamini de kalpte ritim bozukluğuna yol açar

Vücuttaki vitamin ve mineraller birbirleriyle uyum içindedir ve test yapılıp eksikliği belirlenmeden alınan takviyeler vücuttaki dengeyi bozabilir.

Uzun süre C vitamini alınması midede yanmaya ve uzun vadede böbrek taşlarına yol açar. Kalsiyum ve demir elementinin birlikte yoğun miktarda kullanılmasıyla demirin bağırsaklardan emilimi engellenir.

A vitamini görme, güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir cilt, büyüme ve gelişme için gereklidir. Ancak uzun dönem aşırı kullanılması deride kuruluk ve kaşıntı, iştah kesilmesi, beyinde ödem ve eklem ağrısına yol açar.

E vitamini vücut için çok önemli bir antioksidandır. Fazla alınması kanı pıhtılaştırarak, felce neden olabilir.

D vitamininin fazla alınması kanda kalsiyum seviyesinin yükselmesine, bu da kalpte ritim bozukluğuna ve kas kramplarına yol açabilir. Ayrıca yüksek düzeyde kalsiyum vücutta zararlı radikaller oluşumunu da tetikleyebilir.

İlaçlarla etkileşime girebilir

Kullanılan herhangi bir takviye kişinin ilaçları ile etkileşebilir ve istemeyen sonuçlara neden olabilir. Örneğin; magnezyum alındığında eğer o kişi aynı zamanda bir tansiyon hastasıysa ve tansiyon için de bir ilaç kullanıyorsa magnezyumun tansiyon düşürme özelliği olduğundan tansiyonun daha da düşmesine yol açabilir.

Bu vitamin ve mineraller vücutta organize halde çalışırlar. Tek bir elementin ya da tek bir vitaminin görev yaptığı bir sürece odaklanmak çok doğru bir yaklaşım olmaz, bunların tümü vücutta bir harmoni içerisinde çalışır.

Bir tanesini yükselttiğinizde diğer başka bir elementin vücuda etkilerini değiştirebilirsiniz. Çünkü mineraller ve vitaminler vücuttaki yüzlerce kimyasal reaksiyonun yardımcı faktörleridir. Eğer bunları biz yanlış ya da gereksiz şekilde artıracak olursak vücudun metabolizmasını değiştirebiliriz. O nedenle bilinçli tüketim önemlidir.

İnternetten almayın

Vitamin mineral desteklerinin eczane dışında online sitelerden alınması riskleri de beraberinde getirecektir. Çünkü içeriğinde ne olduğunun garanti edilememesi, etiketinde yazmadığı halde birtakım etken maddeleri yasal olmayan şekilde bulundurabilmesi, kalitesiz ve taklit ürünlerin temin edilmesi gibi riskler taşır.

deneme
denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş