İmamoğlu’nun tutuklanmasına Avrupa’dan tepkiler ne oldu?

Avrupa Komisyonu, Türkiye’yi Demokratik Değerlere Sahip Çıkmaya Çağırdı

Avrupa Komisyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye’yi hem Avrupa Konseyi üyesi hem de AB aday ülkesi olarak “demokratik değerlere sahip çıkmaya” çağırdı.

Komisyon sözcüsü Guillaume Mercier, “Belediye Başkanı İmamoğlu ve protestocuların tutuklanması, Türkiye’nin köklü demokratik geleneklerine bağlılığına ilişkin soruları gündeme getiriyor.” ifadesini kullandı.

Mercier, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Avrupa’ya bağlı kalmasını istiyoruz, ancak bunun için demokratik norm ve uygulamalara açık bir bağlılık gerekiyor” dedi.

Almanya da İmamoğlu’nun tutuklanmasını kınadı ve gelişmeleri “büyük endişeyle” takip ettiğini söyledi.

Başbakan Olaf Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit bir basın toplantısında, “İstanbul belediye başkanının tutuklanması ve görevden alınması kesinlikle kabul edilemez. Bunun çok hızlı ve şeffaf bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerekiyor.” dedi.

Fransa dışişleri bakanlığının İmamoğlu’nun tutuklandığı 23 Mart Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, tutuklama “demokrasiye ciddi bir saldırı” olarak nitelendirildi.

İtalya’dan Türkiye’ye Seyahat Uyarısı Güncellemesi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat uyarısını güncelledi ve vatandaşlarına “İstanbul Belediye Başkanı’nın tutuklanması ve ardından gösterilerin yasaklanması sonrası, ihtiyati tedbirlerin alınması ve yerel yetkililerin açıklamalarına sıkı sıkıya uyulması” uyarısı yaptı.

İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı da Türkiye’de son günlerde yaşananlardan dolayı “çok endişeli” olduklarını belirtti.

Pazartesi günü Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde uluslararası basın mensuplarıyla buluşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Edmondo Cirielli, İmamoğlu’nun tutuklanması, gösteri yasakları ve 1000’den fazla kişinin gözaltına alınması hakkında İtalyan hükümetinin pozisyonunun sorulması üzerine “Elbette çok endişeliyiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Çünkü Türkiye İtalya’nın NATO‘daki önemli bir müttefiki ve İtalya için büyük bir ekonomik partner. Ayrıca Türk halkına çok yakınız, derin bir dostluğumuz var. Bu nedenle çok endişeliyiz ve çok üzgünüz. Çatışma değil, diyaloğun hakim gelmesini umuyoruz.”

İtalya’da muhalefet partilerinden hükümete, Türkiye’de yaşananlar konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştiriler geliyordu.

Son olarak Yeşil Avrupa Partisi eş başkanı ve milletvekili Angelo Bonelli 24 Mart Pazartesi sabahı yayımladığı açıklamada, ‘Türkiye’de yaşananlar demokrasiye çok sert bir darbe indirdi” dedi.

Bonelli, “İstanbul Belediye Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baş muhalifi Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması hakkında İtalyan hükümetinin söyleyecek bir şeyi var mı? Türkiye bir NATO ülkesi ancak İtalyan hükümeti, ülkede köklü bir yere sahip olan baş muhalifinin ortadan kaldırılması karşısında sessiz kalıyor” eleştirisi yaptı.

Yaşayan İtalya Partisi dışişleri sorumlusu senatör Ivan Scalfarotto da geçen hafta İmamoğlu’nun diplomasının iptali ve gözaltı kararının ardından yaptığı açıklamada, “İtalyan hükümeti Roma’daki Türk büyükelçisini çağırmak da dahil olmak üzere sesini duyurmalıdır” dedi.

Scalfarotto, İmamoğlu vakasını “Totaliter rejimlerdeki muhaliflerin başına gelen budur ve Türkiye’de de demokratik özgürlüklere yönelik daha fazla baskıya tanık oluyoruz ve maalesef uluslararası iklim de bunu açıkça destekler görünüyor” yorumunu yaptı.

Related Posts

Ahmet Hakan: Erdoğan’a uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor kimseye yasak denmiyor

Ahmet Hakan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik uçakta soru sorulamadığına yönelik iddiaları yalanladı ve “Erdoğan’ın yurtdışı seyahatlerinden dönerken uçakta gazeteciler soru sormuyorlarmış. Herkes istediği soruyu sorabiliyor. Kimseye “Bu soru yasak, sorulamaz” denmiyor” dedi.

İspanyol denizci İsrail’i mahkemeye verdi: Savaş suçu

İspanyol gemi makineleri teknisyeni Sergio Toribio, İsrail’in uluslararası sularda Gazze’ye giden insanı yardım gemisi Madleen’e düzenlediği baskın nedeniyle İspanya Ulusal Mahkmesine “savaş suçu” şikayetinde bulundu.

Avrupa ülkesinden yarım milyon kişiye çalışma vizesi

Düşen doğum oranları ve artan ölüm sayılarının yarattığı demografik baskıya dikkat çekem yetkililer Avrupa ülkesinde 500 bin kişiye iş vizesi verileceğini duyurdu.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

Fatih Erbakan’dan ‘erken seçim’ çağrısı!

Partisinin İl başkanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada ‘erken seçim’ çağrısı yapan YRP lideri Fatih Erbakan, “Bu saatten sonra sizin yapacağınız en iyi iş, 2026 ilkbaharında seçim sandığını milletin önüne getirmektir. Yüzde 29’la orada oturamazsınız. Daha fazla milleti oyalamayın, bir an evvel bu seçim sandığını getirin” dedi.

Netanyahu’nun oğlu Avner korktuğu için adını değiştirmiş

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun diğer oğlu Yair’in hak sahibi olmayan kişilere diplomatik pasaport verilmesiyle ilgili devam eden bir soruşturma kapsamında İsrail polis teşkilatının yolsuzluk suçlarıyla mücadele birimi “Lahav 433” tarafından ifadeye çağırıldığı bildirildi.