Meteoroloji uyardı: Kabus Mali’den Türkiye’ye geliyor!

Çöl Tozu Türkiye’yi Etkisi Altına Alabilir

Son dönemde çöl tozunun Türkiye’yi etkilemesi beklenirken havanın kalitesinin bozulması ve solunum yolu hastalıklarının artması endişeye yol açıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Mali’den gelecek olan yoğun çöl tozu konusunda uyarılarda bulundu ve Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir de konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Özdemir, çöl tozlarının önemine dikkat çekerek, bu tozların dünyada çöllerden atmosferin üst seviyelerine taşındığını ve olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de bulunduğunu belirtti. Dünyada Afrika ve Ortadoğu’daki çöllerden taşınan toz miktarının yılda 4 milyon ölüme neden olabileceğine dikkat çekti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise vatandaşları çöl tozundan korunmaları konusunda uyararak, bu tozların akciğerlerde birikerek enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini vurguladı.

“Çöl Tozları Akciğer Sağlığını Olumsuz Etkiliyor”

Akkoyunlu, çöl tozlarının akciğerleri olumsuz etkileyebileceğini belirterek, özellikle astım, KOAH ve alerji gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde hastalıkları tetikleyebileceğini ifade etti. Ayrıca çöl tozunun uzun vadede nefes almada zorluk çıkarabilecek hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

Çöl Tozlarından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler

Akkoyunlu, inorganik tozların akciğerlerde birikmesinin sadece astım ve KOAH hastalarını değil sağlıklı bireyleri de etkileyebileceğini belirterek, çöl tozlarının solunması durumunda akut alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini vurguladı. Maske takmanın önemine değinen Akkoyunlu, dışarı çıkarken maske kullanmanın büyük bir fayda sağlayabileceğini belirtti.

“Çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde mümkünse dışarıda kısa sürelerde kalmak ve fiziksel aktiviteleri azaltmak önemlidir. Bu önlemler akciğerlerimizi korumak adına kritik öneme sahiptir” dedi.

Related Posts

Bozcaada ve Gökçeada hattında yarın bazı feribot seferleri iptal

Kuzey Ege’de fırtına etkili oluyor. Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada hatlarında yarın yapılması planlanan feribot seferlerinin bazılarının iptal edildiği duyuruldu.

68 ilde siber suç operasyonu: 169 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 68 ilde “yasa dışı bahis, nitelikli dolandırıcılık, çevrimiçi çocuk müstehcenliği ve tacizi, bilişim sistemlerine girme” suçlarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 169 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

İsrail’in yarattığı “cehennem”: Açlık savaşında son nokta

İsrail’in yardım girişlerini engellemedeki ısrarı nedeniyle Gazze’de açlık savaşı son noktaya ulaştı. Yardım gruplarının depoları boşaldı. Ateşkesin sona ermesinden bu yana un ve şeker fiyatları katlandı.

AKP’li üst düzey isimden ‘gündüz kuşağı programlarına’ sert çıkış: ‘Gerekirse kanun teklifi vereceğim!’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, televizyon kanallarında yer alan gündüz kuşağı programlarına tepki göstererek toplumsal düzeni zedeleyen programları sınırlandırmak için kanun teklifinde bulunacağını söyledi. Gündüz kuşağı yayıncılarına çağrıda bulunan Yayman, “Çağrım, sabah kuşağında yayın yapan kişilere, yayıncılara ve herkese ‘lütfen ama lütfen titreyin ve kendinize gelin’ böyle bir yayıncılık politikası kabul edilemez” dedi.

Ordusu olmayan NATO ülkesi: Avrupa’da bir “anomali”

Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyinde yer alan İzlanda, ordusu olmasa da NATO’nun bir parçası. Kökleri Avrupa’da ancak AB üyesi değil. Şimdi askeri risklerle karşı karşıya olan İzlanda,  Grönland’daki durumu gergin bir şekilde izliyor.

Adana’da 712 kök Hint keneviri ele geçirildi, tarla sahibi gözaltında

Adana İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ekili halde 712 kök Hint keneviri ele geçirdi. 1 şüpheli gözaltına alındı.