TÜSİAD’dan iktidarın ekonomi politikalarına sert tepki: ‘Gerekli reformları yapmazsak…’

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nden (TÜSİAD) hükümetin politikalarını eleştiren açıklamalar geldi. TÜSİAD yöneticilerinin açıklamaları, iktidarda rahatsızlık yarattı. Gündem olan açıklamalara imza atan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, SÖZCÜ TV’de yaptığı açıklamada, “21 yıldır STK’larda çalışıyorum. Anadolu’yu iyi biliyorum. Son bir ayda dört ile gittim. Yönetim Kurulu’nu Adıyaman’da yaptık. Biz sürekli açıklamalar yapıyoruz” dedi.

‘YAPISAL REFORMLAR ÖNEMLİ’

Turan, “4 bin 500 şirketi temsil ettiklerini belirtti. Dış ticaretin yüzde 80’ini TÜSİAD gerçekleştiriyor. hariç istihdamın yüzde 50’sini TÜSİAD gerçekleştiriyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin büyümesi ve refah seviyesinin artması için sanayileşmeden, dijital ve yeşil dönüşümden, hukuktan, kadın erkek eşitliğinden söz eden Turan, “Türkiye’nin büyümesi, zenginleşmesi, refahın artması, dünya ekonomisinden aldığımız payın artması, sanayileşmeden, dijital ve yeşil dönüşümden, hukuktan, kadın erkek eşitliğinden…Türkiye’nin herhalde en büyük kuruluşuyuz. Bilgi üretiyoruz çünkü” diyerek TÜSİAD’ın Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olduğunu vurguladı.

TÜSİAD’ın 2025 perspektifine değinen Turan, “Avrupa da şu anda sanayide problemler yaşıyor. Biz de Perspektif 2025’te sorunu koyduk, çözümü koyduk. 11 başlık altında topladık” dedi. Hukuk, demokrasi, enflasyon, mali politikalar, kayıtdışı ekonomiyle mücadele, verimlilik gibi konularda yapılması gerekenler olduğunun altını çizen Turan, “Yapısal reformlar önemli. Enerjide, hukukta, eğitimde, sanayide buralarda gerekli reformları yapmazsak korkarım üç beş sene sonra yine aynı konuları konuşacağız” dedi.

‘7 MİLYON GENÇ İSTİHDAM DIŞINDA’

Turan, istihdamın daha verimli hale getirilmesi gerektiğini, özellikle 5 milyon kadın ve 7 milyon gencin işgücü dışında kaldığını belirtti. Ayrıca, “İstihdam politikası düzelmeli. 5 milyon kadın, 7 milyon da genç istihdam dışında” şeklinde konuştu.

Kadın işgücünün artırılmasının gerektiğini belirten Turan, “Eşitsizliğin maliyeti var. Erkeklerin istihdamı daha fazla bizde. Kadın işgücünü almamız lazım” dedi. Türkiye’nin büyümesi için uluslararası yatırım çekilmesi gerektiğini de ifade eden Turan, “Biz günlük işlerle enerji harcıyoruz. ABD ve Çin’in ticaret savaşı Türkiye lehine olabilir,” diyerek fırsatlara dikkat çekti.

Bizim için Avrupa Birliği olmazsa olmaz” diyen Turan, AB ile ilişkilerin önemine değindi. Türkiye’nin iş dünyasının çevik ve kriz yönetimini iyi bildiğini vurgulayan Turan, sanayicilerin sıkıntılarını dile getirirken çözüm önerilerini de ortaya koydu. Turan “Avrupa Birliği’nden hem yatırım çekmemiz hem de ihracatımızı artırmamız lazım. Baktığınız zaman ülkeler komşu ülkelerin ticaretleriyle büyüyorlar. Bizim için Avrupa Birliği olmazsa olmaz” ifadelerinde bulundu.

NELER OLMUŞTU?

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, geçtiğimiz günlerde TÜSİAD Genel Kurulu’nda iktidar ve ekonomi yönetimine sert tepki göstermiş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek verilse de sürecin yavaş ilerlediğini belirtmişti. Turan, “Neler yapılması gerektiğini defalarca söyledik çünkü sussak gönlümüz razı değil” ifadelerini kullanmıştı. Turan, ayrıca sanayicilerin, ihracatçıların zorlandığını ve Türkiye’nin üretime dayalı büyümesini teşvik etmek gerektiğini dile getirmişti.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Bileşik faiz yüzde 63’e dayandı: Mevduat faizinde son durum ne? İşte 100 bin TL ve 1 milyon TL’nin getirisi

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesinin ardından mevduat faizi yüzde 50’yi aştı, bazı bankalarda ‘hoş geldin faizi’ yüzde 52’ye kadar çıktı. Yıllık bileşik faiz ise yüzde 60’ı geride bıraktı. Borsa düşerken, döviz ve altın dalgalanırken, vatandaşın ilgisi yine TL mevduatına yöneldi.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Avrupalılar ABD ürünü almıyor

ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşları, Avrupa’da Amerikan ürünlerine karşı ciddi bir tüketici tepkisine yol açtı.

Borsa İstanbul Fed öncesi şaşırttı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı seyreden küresel piyasalardan pozitif ayrışarak günü yüzde 0,25 yükselişle 9.134,68 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 22,49 puan artış gösterirken, toplam işlem hacmi 83,6 milyar lira oldu …

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir