Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

Stacy Andersen’den Uzun ve Sağlıklı Bir Hayat İçin 4 İpucu

New England Centenarian Study’nin eş direktörü ve ünlü bilim insanı Stacy Andersen, 20 yılı aşkın süredir 100 yaşını aşan kişilerin yaşam tarzlarını araştırıyor. Uzun ömürlü bireylerin sağlıklı kalma sırlarını çözmeye çalışan Andersen, edindiği veriler ışığında sağlıklı yaşlanmayı destekleyen yaşam alışkanlıklarını değerlendiriyor.

Kendi yaşamında da bu alışkanlıkları uygulayan Andersen, mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için her gün benimsediği dört temel rutini Business Insider ile paylaştı:

1. Beslenmede Akdeniz diyetini benimsiyor

Andersen, meyve, sebze, kuruyemiş ve yağsız et gibi sağlıklı besinleri tercih ediyor. Bu besinler, uzun yaşamla ilişkilendirilen Akdeniz tarzı beslenmenin temel taşları arasında yer alıyor. Uzman, doğru beslenmenin etkilerini “Doğrulayabilmek gerçekten tatmin edici” sözleriyle ifade ediyor.

2. Her gün hareket edin

Fiziksel aktivite, uzun ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Andersen, egzersiz rutinini koşu bandında yapılan antrenmanlar ve köpeğiyle çıktığı uzun yürüyüşler arasında dengeliyor. 2023 yılında Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da Andersen’ı destekliyor: Günde sadece 11 dakikalık egzersiz, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan ölüm riskini ciddi şekilde azaltabiliyor.

3. Dinlendirici uykuyu önceliklendirin

Kaliteli uyku, yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık için de hayati. Gecede 8 saat uyumaya çalıştığını belirten Andersen, esas meselenin uyku süresi değil, uyanıldığında hissedilen dinlenmişlik olduğuna inanıyor. Uzmana göre iyi bir uyku, beyinde bir tür “enerji temizliği” sağlıyor ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda rol oynayan proteinlerin temizlenmesine yardımcı oluyor.

Related Posts

Çocuğunuz sürekli kapalı ortamda ve ekran başındaysa dikkat! Miyopi salgına dönüştü

Çocuğun tahtadaki yazıları veya uzaktaki nesneleri bulanık görmesi ve gözlerini kısarak bakması… Bu sorunlar, halk arasında “uzağı görememe” olarak bilinen miyopinin en yaygın gelişen ve ilk belirtileri olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Semra Akkaya Turhan, çocuklarda miyopi riskini azaltmak için ebeveynlerin almaları gereken 5 etkili kuralı anlattı.

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini belirtti.